T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Şehit Öğretmen Nadir Ozan İlkokulu

Okuma Kültürünü Geliştirme

Okuma Kültürünü Geliştirme

Değerli Velilerimiz,

Çocuklarımızda kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için yapmamız gereken bazı durumları özetlemek gerekirse;

·         Öncelikle ebeveyn olarak kendi kitap okuma alışkanlığımızı gözden geçirmemiz gerekir. Unutmamalıyız ki çocuklar bizim söylediklerimizden önce yaptığımız davranışları örnek alır.

·         Okuduğumuz kitap hakkında aile sohbetlerinde ( çay saati, meyve saati, akşam yemeği gibi) konuşalım.

·         Çocuklarınızla bol bol konuşun. Önce onları dinleyin sonra anlattıklarına uygun dönütler verin. Kendini anlatması için açık uçlu sorular sorun. ( Günün nasıl geçti? Bugün okulda kendini nasıl hissettin? Sen olsan ne yapardın? Sen bu davranışı nasıl yorumluyorsun? Ne hissetmiş olabilir?

·         Çocuğunuzla beraber kütüphaneye, kitap fuarına, kitapçılara gidin. Seçtiğ kitabı almasına müsaade edin. Aldıktan sonra eve gelene kadar kitap hakkında konuşun. Yazarının hayatını araştırıp beraber okuyabilirsiniz. Ya da kitabın başka serileri varsa onları inceleyip fikir sahibi olabilirsiniz.

·         Yeni alınan kitabın kapağını beraber açıp kitap kokusunu içinize çekin. Siz kitap hakkında ne kadar heyecanlanırsanız çocuk ta kitabın heyecan verici bir şey olduğunu anlayacaktır.

·         Çocuğunuz kitabı okuduktan sonra size anlatmasını isteyin. Size anlatırken okuduğu kitabı ne kadar anlayıp anlamadığını kendisi de fark edecektir. Size kitabı anlatırken ilgiyle, tüm dikkatinizi vererek dinleyin. Arada merak ettiğiniz konularla ilgili sorular sorun. Anlatımı bittikten sonra yorumunuzu belirtin.

·         Kitapta geçen karakterler hakkında konuşun. En sevdiğin karakter neydi? Sen bu kitabın yazarı olsa idin bu hikayeyi nasıl tamamlamak isterdin? Kitapta sevmediğin bölümler nerelerdi? Neden Sevmedin? Sen orda olsan neyi değiştirirdin? ….gibi çocuğun kitap hakkında hem merakını artırıcı hem de kitap hakkında düşünmesini sağlayıcı soruları muhakkak sorun.

·         Çocuklarınızla kaliteli vakit geçirmeye çalışın. Geçirdiğiniz zaman dilimindeki sohbet konularınızın büyük bir bölümü kitaplar olabilir. Çünkü kitaplar bizim için hayatımızın bir parçasıdır. Yaşamımızın her anını kitaplarla bağdaştırabiliriz. Mesela kurbağa ile ilgili bir kitap okuduktan sonra bahçede gördüğümüz bir kurbağayı kitaptakiyle karşılaştırıp onun hakkında konuşabiliriz. ( Bu kurbağa yoksa kurbağa Kurbi mi? Sence annesini bulmuş mudur? Kimlere sormuştur annesini? ) gibi kitabı gerçek hayatla bağdaştıracak sorular sorabiliriz.

·         Çocuklarınıza okuması için sadece hikaye kitaplarıyla sınırlandırmayın. Bilim Çocuk, Minik Çocuk, TRT Çocuk gibi çocuk dergileri hediye alabilirsiniz. Dergi poşetini beraber açıp bazı bölümleri beraber okuyup bazılarını ondan okumasını isteyip size anlatmasını sağlayabilirsiniz. İçinden çıkan oyunları beraber hazırlayıp, ailece oyun oynayabilirsiniz. Bu sayede hem eğlenceli kaliteli vakit geçirmiş olursunuz hem de çocuğunuz dergiyi sevmesini sağlarsınız. Bir sonraki ayın dergisini çocuğunuz heyecanla bekleyecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.12.2023 - Güncelleme: 01.12.2023 13:03 - Görüntülenme: 36
  Beğen | 0  kişi beğendi