T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Şehit Öğretmen Nadir Ozan İlkokulu

Olumlu Davranış Kazandırma

Olumlu Davranış Kazandırma

Sevgili Velilerimiz,

İnsan karakterinin oluştuğu zaman dilimi 0-6 yaş dönemidir. 0-6 Yaş döneminde bir çocuk ailesiyle ne kadar kaliteli vakit geçirirse ilerleyen yaşlardaki çocuğun karakteri ona göre şekillenecektir. Peki kaliteli vakitten kastımız nedir?

1.     Çocuk kaç yaşında olursa olsun onunla konuşurken yüzüne bakarak konuşun. Onu dinlerken göz teması kurun ve ilgiyle dinlediğinizi jest ve mimiklerinizle hissettirin.

2.     İlkokul ve okul öncesi çocukların iletişim dili oyundur. Bolca oyun oynayın. Bu oyun sizin yönlendirdiğiniz bir oyun da olabilir tamamen çocuğun hayalindeki bir oyunda olabilir. O kahramanın rolüne girin ve oyun oynarken ne kadar eğlendiğinizi çocuğunuza hissettirin.( Çocuğun yaşına göre oyun ismi, oynanışı değişebilir ama önemli olan sizin birlikte geçirdiğiniz vakittir.)

3.     Çocuklarınıza bolca sarılın. Sarılırken sırının orta kısmını sıvazlayın. Onu sevdiğinizi, onunla vakit geçirmekten hoşlandığınızı, ayrı kaldığınızda özlediğinizi hissettirin.

4.     Çocuğunuz bir hata yaptığında mutlaka uyarın görmezden gelmeyin. Her hata yaptığında aile üyeleri olarak aynı tepkiyi gösterin ki yaptığı davranışın yanlış olduğunu anlasın. Verdiğiniz tepkiler ölçülü olsun.( Aynı davranışa birinde çok kızıp diğerinde sessiz kalmayın)

5.      Anne baba çocukla iletişim kurarken aynı dili konuşurlarsa çocuk ta hangi davranışın doğru hangi davranışların yanlış olduğunu daha hızlı kavrayacaktır. Çocuk yanlış bir davranış gösterdiği zaman davranışın yanlış olduğunu sabırla açıklayın. Çocuğun şahsına karakterine kesinlikle hakaret etmeyin davranışın yanlış olduğunu ısrarla açıklayın. ( Sen hep böylesin. Akıllanmayacaksın gibi değil, yaptığın bu davranış yanlış bu davranışı annen yapsa da yanlış kardeşin yaparsa da yanlış gibi.)

6.     Duygularınızı serbestçe dile getirin ve çocuğunuzun da duygularını dışa vurması için uygun ortamı hazırlayın.

7.     Çocuğunuzun olumlu davranışları kazandırmak adına öğretmeniyle işbirliği içinde olunuz. Ebeveynler öğretmeniyle aynı dili konuşurlarsa çocukta davranış değişikliği daha kolay olacaktır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.12.2023 - Güncelleme: 01.12.2023 13:05 - Görüntülenme: 40
  Beğen | 0  kişi beğendi