T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Şehit Öğretmen Nadir Ozan İlkokulu

Temizlik Alışkanlığını Geliştirme Önerilerimiz

Temizlik Alışkanlığını Geliştirme Önerilerimiz

Temizlik Alışkanlığı Geliştirme Önerilerimiz

Kişisel hijyen algısının yanı sıra çocuğa temizlik alışkanlığı kazandırma süreci çeşitli eğitici ve öğretici etkinliklerle desteklenmelidir. Çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırmanın pratik yolu var mıdır? El yıkama rutinleri hangi yaşta oluşturulmalıdır?

Okul öncesi dönemde çocuklara uyku, temizlik, yemek ve tuvalet alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Bu alışkanlıklar çocuğun topluma ve yaşadığı çevreye uyum sağlamasını kolaylaştırırken;

·         Kişiliğin oturmasına

·         Kendine güvenin gelişmesine

·         Becerilerin sergilenmesine

·         Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesine destek olur.

Kolay ve hızlı öğrenmeye yatkın olan çocuk beyni, taklit ederek yeni beceriler edinir. Hatalı ve eksik verilen temizlik alışkanlığının ilerleyen yıllarda değiştirilmesi oldukça zordur.

Çocuklara Temizlik Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Çocuğun sosyalleşmeye başladığı 2 yaş itibariyle temizlik alışkanlığı kazandırma çalışmaları planlanmalıdır. Kendi bedenini tanımaya başlarken taklit yeteneğini kullanarak temel kavramları oyunla öğrenen çocuklara ebeveyn veya bakım veren model oluşturur.

Temizlik alışkanlığı kazandırmaya yönelik etkinliklerde oyun arkadaşı olmak ve sabırlı davranmak kilit noktadır. Neşeli aktivitelerin ardından çocuğu temizliğe ikna etmek için yeni bir oyuna başlamak gerektiği unutulmamalıdır!

Çocuklara Temizlik Alışkanlığı Kazandırma Yöntemleri

Adım adım hijyen ve çocuklara temizlik alışkanlığı kazandırma yöntemleri, en temel bilgilerle ve doğru kaynak kullanımıyla sürdürülebilir hale getirilebilir. Çocuklar iyi olanı yapmayı ve kötü olandan kaçmayı öğrendikten sonra oyun akışları tekrarlar ve övgülerle desteklenmelidir.

 

Temizlikte temel bilgiler nelerdir?

Kişisel hijyen ve temizlik alışkanlıklarının kazandırılması aşamasında talimat vermek, istenen sonuca ulaşmanın önündeki en büyük engeldir.

·         El yıkamak ve

·         Banyo yapmak gibi temel alışkanlıklar başlangıç seviyesi için yeterlidir.

Temel bilgiler aşırıya kaçmamak ve eksiksiz bilgilendirme sayesinde istenen sonuca kısa sürede ulaşmak mümkündür.

Doğru kaynak kullanımı

Konu çocuk eğitimi olduğunda doğru kaynak kullanımı büyük önem taşır. Hızlı ve kalıcı bir eğitimin yolu bilgileri göstermek ve tekrar edilmesi için uygun ortamı sağlamaktan geçer. Bu süreçte;

·         Renkli sabunlar

·         Üzerinde animasyon karakterleri olan diş fırçaları

·         Köpüklü banyo ürünleri ve

·         Zararlı kimyasallar içermeyen bakım ürünleri tercih edilmelidir.

Temizlik alışkanlığı edinirken yersiz uyarıların çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratabileceği gözden kaçırılmamalıdır!

Bir ebeveyn iyi rol model olarak çocuğa temizlik alışkanlığı kazandırma sürecini destekleyebilir. Temizlik bir ihtiyaçtır ancak takıntılı bir temizlik tutkusunun ve aşırı titizliğin yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Küçük çocukların son derece dikkatli bir gözlemci ve üst düzey taklit yeteneğine sahip bireyler olduğu unutulmamalıdır!

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.12.2023 - Güncelleme: 01.12.2023 13:00 - Görüntülenme: 48
  Beğen | 2  kişi beğendi